Wypalenie zawodowe asumptem destabilizacji kariery zawodowej nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej - Fabian Andruszkiewicz (Szkoła - Zawód - Praca, 2019)
Nauczyciel, zawód czy misja? Dawniej nauczyciel często pełnił rolę kogoś w rodzaju mistrza lub wychowawcy, dyskutując z uczniem, obserwował go, uczył czytać, pisać, a także wprowadzał w arkana wiedzy filozoficznej i innych dziedzin nauk. Był zaliczany do grona elit intelektualnych. Obecnie również wizerunek nauczyciela koresponduje z wysokim poziomem prestiżu i zaufania społecznego, należy do grupy zawodów, które można opisać jako trudne, odpowiedzialne, stresujące, często prowadzące do destabilizacji zawodowej. W pracy podjęto próbę zobrazowania zjawiska wypalenia zawodowego jako asumptu destabilizacji kariery zawodowej nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej, czynników wpływających na jego występowanie, objawów oraz ukazania zależności istnienia apatii zawodowej od posiadanego stopnia zawodowego. Syndrom wypalenia zawodowego jest procesem narastania i kumulowania się obciążeń i stresów wynikających z pełnionej funkcji zawodowej, charakteryzuje się spadkiem aktywności funkcjonowania nie tylko w sferze psychoemocjonalnej, społecznej, intelektualnej czy fizjologicznej, ale również i duchowej, dotyczącej zarówno płaszczyzny zawodowej, jak i rodzinnej, mającej podstawowy wpływ na zadowolenie z egzystencji życiowej.