RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN: PREMISE ŞI ETAPE PRINCIPALE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Umanistice, 2023)
În războiul ruso-ucrainean din estul Ucrainei actualmente pot fi stabilite 7 etape principale: 1) 12 iunie 2020 – 24 februarie 2022 – apropierea Ucrainei de NATO, amenințările militare și ultimatumurile Rusiei Occidentului și Ucrainei, negocierile Rusiei cu UE, NATO, SUA în privința neadmiterii Ucrainei în NATO și eșuarea acestora; 2) 24 februarie – 2 martie 2022 – perioada blitzkriegului, când Rusia, adunând forţe militare impunătoare, a reuşit să distrugă apărarea ucraineană şi să cucerească părţile unor regiuni ucrainene (Herson, Sumî, Jitomir, Kiev, Cernigov); 3) 2 martie – 18 aprilie 2022 – ofensiva Rusiei îşi pierde din intensitate. Pentru a întări poziţiile sale, Rusia organizează administraţii civilo-militare şi participă la negocieri; 4) 18 aprilie – 3 iulie 2022 – ofensivă armatei ruse în Donbass, cucerirea unei părţi al acestei regiuni, cu preluarea sub control a or. Mariupol, Severodoneţk, Lisiceansk; 5) 3 iulie – 29 august 2022 – obţinerea de către Ucraina a sistemelor HIMARS, distrugerea cu ajutorul lor a peste 100 de depozite cu armament şi muniţii ruseşti, punctul de cotitură în război; 6) 29 august – 11 noiembrie 2022 – ofensiva armatei Ucrainei în reg. Harkov şi Herson, eliberarea aproape în întregime a reg. Harkov şi părţii de nord a reg. Herson cu centrul regional Herson, explodarea podului Crimeea. 7) Din 11 noiembrie 2022 până în prezent – un echilibru instabil pe front, cu unele încercări de ofensivă rusă în Donbas, preluarea sub control al or. Soledar și parțial - Bahmut. Cuvinte-cheie: Rusia, Ucraina, negocieri, invazie, ocupație, război ruso-ucrainean.