Kıyas'ın Mantıkta ve İslami ilimlerde Kullanım Biçimi - HÜSEYİN ÇALDAK (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2007)
Kıyas, mantığın esas konusu olduğu için mantık ilminde hem de İslam usul ilimlerinde özellikle fıkıh usulü ilminde kullanılan bir çıkarım şeklidir. Bu çalışmada, kıyasın mantık ilminde ve İslam usulü ilimlerinde kullanım biçimleri ele alındı. Aralarındaki farklar belirtildikten sonra, fıkhi kıyasın karşılığı olan mantıktaki analoji de incelendi. Bunların da aralarındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya konulduktan sonra, kullanım şekilleri üzerinde duruldu.