INFRACȚIUNEA DE ORGANIZARE A MIGRAȚIEI ILEGALE CUPRINDE „RECRUTAREA”? - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2022)
În prezentul articol se analizează sintagma „recrutare ilegală”, care este cuprinsă în standardele internaționale cu privire la prevenirea infracționalității organizate și se identifică tipurile și condițiile cumulative care trebuie să întrunească recrutarea ilegală. Analiza sintagmei presupune o ridicare mai înaltă a calității infracțiunii de organizare a migrației ilegale și elucidează aspectele comparative cu privire la sintagma „trafic de migranți”. Se atrage atenția și asupra necesității de introducere a unei norme noi, care să prevadă răspundere penală pentru fapta prejudiciabilă „trafic de migranți”. Sintagma „trafic de migranți”, spre deosebire de sintagma „organizarea migrației ilegale”, are un conținut mai larg și cuprinde garanțiile fundamentale de protecție a drepturilor migranţilor, care nu sunt acoperite de infracțiunea de organizare a migrației ilegale. Cuvinte-cheie: recrutare, recrutare ilegală, trafic, trafic de migranți, trafic de copii, organizare, migrant, organizare a migrației ilegale.