RELAȚIA ÎNVĂȚĂMÂNT - CALITATEA VIEȚII: ABORDARE SOCIOLOGICĂ Î - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei, 2025)
Învăţământul în contextul societății contemporane are funcții esențiale în achiziţia de cunoştinţe, formarea de competenţe necesare pentru pregătirea tinerilor pentru activitatea profesională etc. Corelația dintre sistemul de învățământ și alte elemente ale sistemului social se bazează pe o combinație de dimensiuni interdisciplinare din domeniile de sociologie, pedagogie, economie, psihologie, toate acestea fiind concentrate pe asigurarea calității vieții pentru fiecare cetățean. În acest context, articolul „Relația învățământ - calitatea vieții: abordare sociologicăˮ abordează aspecte privind modalitățile de teoretizare și monitorizare a învăţământului în calitate de constituent important al calităţii vieţii. Este promovată ideia potrivit căreia calitatea atestă dezvoltarea învăţământului ca sistem social competitiv și capabil de a răspunde exigențelor. Este relevat rolul sistemului de învăţământ în cadrul sistemului social, analizate instrumentele sociologice de evaluare a sistemului educațional în contextul cercetărilor pe dimenisunea calității vieții. Cuvinte-cheie: sistem de învățământ, educație, calitatea vieții, instrumente de monitorizare, indicatori, competențe, sondaj, cercetare.