ОЦІНКА СУЧАСНОГО СТАНУ КАНАЛУ ОЧІКУВАНЬ МОНЕТАРНОГО ТРАНСМІСІЙНОГО МЕХАНІЗМУ УКРАЇНИ - O. V. Glushchenko (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики, 2015)
У статті розкрито основні характеристики каналу очікувань (довіри) монетарного трансмісійного механізму України, здійснено його оцінку у сучасних умовах. Розглянуто формування типу економічної поведінки економічного агента у контексті його інфляційних очікувань з урахуванням валютного, інфляційного та процентного ризиків, а також ризику втрати капіталу та прибутків. Обґрунтовано тезу про перетинання каналів монетарного трансмісійного механізму, яке значно ускладнює фінансову архітектоніку та не дає можливість застосовувати одновимірні інструменти під час інфляційного таргетування. Розраховано індекси доларизації. Побудовано модель каналу очікувань методом нейронних мереж. Обґрунтовано некоректність застосування методу векторної авторегресії (VAR) у сучасних умовах.