کارآیی کارت‌های چسبدار رنگی در جلب تریپس‌ها در جنگل‌های بلوط استان ایلام - مجید میراب بالو; بهزاد میری (تحقیقات آفات گیاهی, 2020)
استفاده از کارتهای چسبدار رنگی در ردیابی جمعیت و مدیریت آفات بسیار متداول است. میزان جلب و شکار تریپسها به تلههای رنگی بر اساس گونهها و رنگ تله، متفاوت است. ترجیحات رنگی مختلف بسیاری از گونههای تریپس توسط دانشمندان متعددی مورد بررسی قرار گرفته است تا میزان جلب و حساسیت تلههای مختلف را تقویت کند. در این مطالعه، میزان جلب تریپسها توسط کارتهای رنگی (آبی، زرد و سفید رنگ) در جنگلهای بلوط دو منطقهی خوران و کلان واقع در شهرستان ایوان (استان ایلام، غرب ایران) در سال 1397 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در دو منطقهی خوران و کلان، در همه ماههای نمونهبرداری، به جز آذر ماه، کارتهای آبی رنگ به طور معنیداری تعداد بیشتری تریپس را نسبت به کارتهای دیگر جلب کردند. در منطقه خوران، بیشترین تعداد تریپسهای جلب شده با مقدار 35/1±80/19، مربوط به رنگ آبی و اردیبهشت ماه بود و کمترین تعداد تریپس جلب شده با مقدار 44/0±01/1 مربوط به رنگ سفید و مرداد ماه بود. همچنین بیشترین و کمترین مقدار تریپسهای جلب شده در منطقه کلان به ترتیب برابر با مقادیر 36/1±80/15 و 37/0±80/1، مربوط به کارتهای آبی و زرد رنگ و ماههای اردیبهشت و آذر ماه بود. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که کارآیی کارتهای چسبدار آبی رنگ بیشتر از رنگهای زرد و سفید بود. در مجموع، استفاده از کارتهای چسبدار آبی رنگ در فصل بهار در ردیابی تریپسهای درختان بلوط مناسب میباشد.