Zależność pomiędzy miejscem w międzynarodowych hierarchiach miast a poziomem usług turystycznych - Piotr Raźniak (Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 2013)
W niniejszym opracowaniu przedstawiono poziom rozwoju usług i infrastruktury turystycznej,która może wpływać na oddziaływanie międzynarodowe danego ośrodka. W badaniu wziętopod uwagę liczbę noclegów udzielonych turystom zagranicznym, wyposażenie obiektów noclegowychw usługi konferencyjne oraz liczbę obiektów noclegowych średniej i wyższej kategorii. Utworzonoranking polskich miast wojewódzkich pod względem poziomu usług i infrastruktury, a następnie odniesionogo do hierarchii miast globalnych, europejskich. Otrzymany ranking zestawiono również z poziomemrozwoju społeczno-ekonomicznego polskich dużych miast. Stwierdzono, iż polskie ośrodki,które cechowały się najlepiej rozwiniętą bazą noclegową średniej i wyższej klasy oraz oferowały szerokiwachlarz usług związanych z organizacją spotkań biznesowych i konferencji, są także najwyżejsklasyfikowane w hierarchiach międzynarodowych. Ponadto nie stwierdzono bezpośredniego związkupomiędzy liczbą ludności danego ośrodka a liczbą turystów zagranicznych odwiedzających dane miasto,czy też poziomem rozwoju infrastruktury i usług turystycznych tych miast.