CORESPONDENŢA ELECTRONICĂ: OBIECT IMATERIAL AL INFRACŢIUNII PREVĂZUTE LA art.178 CP RM? - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2017)
În prezentul studiu este analizat faptul dacă corespondenţa electronică poate să apară pe post de obiect imaterial al infracţiunii prevăzute la art.178 CP RM. Se demonstrează că în condiţiile actuale art.178 CP RM este inaplicabil în ipoteza violării dreptului la secretul corespondenţei electronice. Se argumentează că, dintre toate statele foste membre ale Uniunii Sovietice, doar Republica Moldova a decis să nu protejeze, pe cale juridico-penală, secretul corespondenţei electronice. În fine, este scoasă în evidenţă iniţiativa de ultimă oră a legiuitorului moldav de a atribui comunicările electronice la categoria obiectului imaterial al infracţiunii prevăzute la art.178 CP RM. Cuvinte-cheie: corespondenţă electronică, violarea dreptului la secretul corespondenţei, vid legislativ, interpretare extensivă, semn estimativ, analiza legislaţiilor penale ale unor state străine.