УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ ТЕРИТОРІАЛЬНО РОЗПОДІЛЕНИХ СТРУКТУР: ЛОГІСТИЧНИЙ ПІДХІД - M. Naumenko; L. Tovma; I. Morozov (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики, 2021)
Присвячено розробленню концептуальних засад управління системою матеріально-технічного забезпечення суб’єкта господарювання з територіально розподіленою структурою управління (ТРСУ) на основі використання основних положень логістики. Запропоновано розглядати систему матеріально-технічного забезпечення ТРСУ через використання основних положень логістики, що синтезують методи і принципи різних сфер діяльності — маркетингу, виробництва, фінансів, вантажоперевезень. Такий підхід дозволить урахувати тісний взаємозв’язок виробництва, матеріально-технічного забезпечення, транспорту та передавання інформації про рух товарів у єдину систему. Проаналізовано характер взаємодії логістичного менеджменту з іншими видами функціонального менеджменту, що забезпечує досягнення значних кінцевих результатів діяльності системи матеріально-технічного забезпечення ТРСУ. Головною ідеєю є подання ТРСУ як логістичної системи, через яку проходять економічні потоки, для керування якими використовуються спеціальні концепції логістики та економіко-математичні методи. Проаналізовано сучасні методи і моделі транспортного обслуговування суб’єктів господарювання і запропоновано комплекс моделей управління системою матеріально-технічного забезпечення ТРСУ, що включає три блоки: блок формування системи найбільш вагомих показників та індикаторів; блок аналізу системи матеріально-технічного забезпечення на основі методів управління логістичними процесами; блок формування оптимальної системи матеріально-технічного забезпечення. Подано взаємозв’язок основних функцій управління матеріально-технічним забезпеченням суб’єкта господарювання з територіально розподіленою структурою управління. Результати проведеного дослідження дозволяють внесення змін в чинні моделі за рахунок урахування комплексу вимог системи матеріально-технічного забезпечення до обслуговування при формуванні витрат на транспортне обслуговування. Використання розробленого комплексу моделей дозволить суб’єктам господарювання будь-якої галузі та структури управління підвищити якість управлінських рішень щодо оптимізації матеріально-технічного забезпечення.