ТРИ КОНСТАНТИНОВА ГРАДА - Marijana Mlađenović (Лесковачки зборник, 2022)
Посебно место у животу цара Константина, како можемо претпоставити, на основу наративних и документарних извора, заузимала су три града Наис, Никомедија и Константинополис. Сваки од њих имао је свој развојни пут, којем је допринео и цар Константин. Овим радом покушали смо да покажемо како би patria могла бити и место остварења животних тежњи једног цара.