Yıllık 300 milyon Hasta Muayenesi; Türkiye'de 2. ve 3.Basamak Kamu Sağlık Tesisleri Acil Servis ve Poliklinik Hizmetlerinin Değerlendirilmesi - Hakan Aydın; Attila Beştemir (Sakarya Tıp Dergisi, 2022)
Amaç: Türkiye’de gerek acil servislere gerekse polikliniklere çok sayıda başvuru mevcuttur. Acil servisler Türkiye’de hasta popülasyonunun önemli bir kısmını karşılayan tanı ve tedavi birimleridir. Çalışmamızda ülkemiz acil servislerine ve hastane polikliniklerine başvuran ve muayene edilen hasta sayıları ile tanı ve tedavi sürecinde istenen konsültasyon sayıları incelendi. Amaç ülkemiz kamu hastanelerine olan başvuruları saptamak, yıllara göre değişimlerini incelemek ve acil servis ile poliklinik hizmetlerinin son yıllardaki değişimini göstermektir. Materyal ve Metod: Retrospektif tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanan bu çalışmada 1 Ocak 2016-1 Ocak 2022 tarihleri arasında Türkiye’de 2. ve 3. Basamak 836 kamu hastanesi polikliniklerine ve acil servislerine başvuran hasta sayılarına ait veriler ele alınmıştır. Veriler tablolama programı üzerine kaydedilmiş ve yüzdesel değişimleri tablolama programı istatistiksel formülleri üzerinden hesaplanmıştır. Bulgular: Ülkemizin nüfusu 2016’da yaklaşık 79,8 milyon iken 2021 yılı sonu itibariyle 84,6 milyona çıkmıştır. Bu süreçte acil servislerde muayene edilen hasta sayısı 2016’da 92,6 milyon kişi iken 2021 sonu itibariyle 129,5 milyona çıkmıştır. Aynı dönem içerisinde polikliniklerdeki muayene sayıları 199,5 milyondan 136,9 milyona düşmüştür. Bu yıllar arasında uzman hekim konsültasyon sayıları 2016’da 12,1 milyon hasta iken 2021 sonunda 14,6 milyon hastaya çıkmıştır. Sonuç: Sağlık hizmetlerinde yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte hizmete erişebilirliğin de artmasıyla son yıllarda sağlık hizmeti alma talebinde ciddi artışlar yaşanmıştır. Bu taleplerden en çok etkilenen alan olan acil servislerde muayene edilen hasta sayısı ve tüm muayene oranları içerisindeki payı yıllar içerisinde büyük artış göstermiştir. Bu istatistikler ışığında gerek acil servis hizmetlerinin gerekse poliklinik hizmetlerinin günün şartlarına göre planlanması uygun olacaktır.