Соціально-економічне становище Поділля наприкінці XIX – початку XX століття - Валентин Воловик (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія, 2000)
Автор акцентує увагу на тому, що, хоча значних промислових центрів у регіоні не було, існували міські і сільські підприємства, які сприяли формуванню робітничого класу. Основні галузі промисловості — цукрова, спиртова та борошномельна — мали сезонний характер, що гальмувало розвиток політичної свідомості робітників. Висвітлюється також проблема малоземелля серед селян, що викликало соціальне напруження та класову боротьбу. Основна увага приділяється впливу війни на сільське господарство. В статті підкреслюється соціальна нерівність між селянами і поміщиками, а також між робітничою аристократією і сезонними працівниками. Автор досліджує капіталізацію сільського господарства і процеси класового розшарування на селі, зазначаючи про появу сільської буржуазії. Також розглядаються прояви політичного безправ’я, національного гноблення та посилення революційної боротьби в губернії. Особливу увагу приділено Вінниці, яка стає важливим центром політичного і економічного життя регіону в цей період.