KAHRAMANMARAŞ VE ELBİSTAN SAHALARININ HİDROKARBON POTANSiYELİ - Yüksel ÖNEM (Bulletin of the Mineral Research and Exploration, 1991)
Anadolu ve Arabistan Plâkalarının bitişme zonunda gelişen Toros dağlan, Bolkar dağı ile Engizek dağı arasında bir kesikliğe uğramaktadır. Bunun sebebi, batıda, Mersin-Bolkar dağı doğusu-Kayseri, doğuda, Antakya (Hatay)-Elazığ-Bingöl arasında yer alan iki önemli yanal atımlı fayla bölgenin biçilerek şekil değiştirmiş olmasıdır. Böylece, İskenderun körfezi ile Adana'nın kuzeyini teşkil eden doğu-batı yönlü 200 km enindeki saha sıkışarak Sanz'ın kuzeyine kadar bükülmüş; Arabistan Plâkası faylanma öncesi yerinden ayrılarak Anadolu'nun içine doğru yaklaşık 120 km ilerlemiştir. Bu yürümeye bağlı olarak, Miyosen nap örtüsü, tam aksi yönde, güneye doğru çok fazla sürüklenerek dağ zincirinin orijinal yapısını bozmuştur. Tektonik sebebe bağlı bu yer değiştirme, Bolkar dağı-Engizek dağı hattının veya Toros zincirinin kuzeyinin önemini, Arabistan Plâkasına mensup formasyonların yerleşmesi yönünden, artırmış ve Elbistan sahalarının hidrokarbon potansiyelini belirlemiştir. Güneydeki Kahramanmaraş sahaları ise. Güneydoğu Anadolu'da petrol üretilen formasyonların burada aynen bulunmakta olması itibarıyla, zaten önemini artırarak korumaktadır