Konya Şartlarında Yağış, Sıcaklık ve Bitki Örtüsü İlişkisi - Baştürk Kaya; Caner Aladağ (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2009)
Yeryüzün de mevcut bitki örtüsünün dağılışıve bitki alanlarının sınırısürekli olarak dışfaktörlerin etkisiyle değişime uğramıştır. Bitkilerin dağılışına etki eden bu dışfaktörler, jeolojik, jeomorfolojik, edafik ve iklimsel kökenlidir. Bunlara bitki yetişme şartlarıdenir. Bu şartlar içerisinde en fazla değişmeler ise iklimsel özelliklerde meydana gelir. Bunun için bitki coğrafyasıçalışmalarında iklim konusuna ayrıbir önem verilir. İklim elemanlarıise oldukça çeşitli olup, bunlar içerisinde sıcaklık ve yağışın bitkilerin yayılışında ve gelişiminde önemli etkileri söz konusudur. Dolayısıyla iklimsel değerlendirmeler bu iki parametreye dayandırılmıştır. Bu araştırmada, Konya meteoroloji istasyonunun 1975-2006 yıllarına ait günlük sıcaklık ve yağışverileri kullanılmıştır. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde bitki örtüsünün yetişme devresinin başlangıcı28 Mart ve bitiştarihi 4 Kasım olarak belirlenmiştir. Yetişme süresi ise Konya için 220 gün olarak hesaplanmıştır. Yıllık yağıştoplamı321 mm, yetişme süresi içerisinde düşen yağışmiktarıise 169,9 mm’dir. Ayrıca bu verilere dayanılarak, günlük ortalama sıcaklıkların seyri, donlu gün sayılarıve frekansları, düşük sıcaklık değerleri, günlük ölçümlere göre sıcaklık frekansları, kritik ve optimum sıcaklık değerleri, aylık ve yıllık yağışetkinlik indis değerleri, sağanak yağışfrekanslarıve muhtemel yağışdeğerleri hesaplanarak gerekli tablolar hazırlanmışve grafikleri çizilmiştir. Bu istatistiksel sonuçlar incelendiğinde, Konya’nın yarı-kurak alt Akdeniz biyoiklim katına girdiği söylenebilir. İklim özelliği ve arazi yapısıitibariyle de Konya’nın bitki örtüsü ova stepi görünümünde olup, orman gelişimine elverişli değildir.