KEMAN EĞİTİMİ KURSUNA KATILAN BİREYLERİN“MÜZİK” KAVRAMINA YÖNELİK METAFORİK ALGILARININ İNCELENMESİ - Zühal DİNÇ ALTUN; Ecenur MUŞMUL (Online Journal of Music Sciences, 2018)
Bu araştırmanın amacı kursiyerlerin “müzik’’ kavramına yönelik metaforik algılarını ve müziğe bakış açılarını belirlemektir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgu bilimi deseni (fenomenoloji) kullanılmış ve veriler içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Araştırma, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında, Trabzon ilinde bulunan bir Halk Eğitim Merkezinde “Keman Eğitimi” (Batı Müziği) programında öğrenim gören kursiyerlerle yürütülmüştür. Araştırmaya 25 kadın ve 5 erkek olmak üzere toplam 30 kursiyer katılmıştır. Araştırmanın verileri, kursiyerlerin “Müzik .................a/e benzer. Çünkü............” şeklinde hazırlanmış olan ifadeyi tamamlamalarını gerektiren yazılı bir formla elde edilmiştir. Demografik bilgi edinmek amacıyla katılımcılara cinsiyet, yaş ve kaç yıldır müzikle ilgilendikleri ile ilgili sorular yöneltilmiştir. Katılımcıların “müzik” kavramına ilişkin doldurdukları formlar incelenmiş ve bu ifadelerden hangilerinin metafor olup olmadığı ile ilgili gerekli ayıklamalar yapılmış, sonra elde edilen metaforların kodlanması gerçekleşmiş ve tematik kategorilere ayrılmıştır. Elde edilen bulgular ile katılımcıların müzik hakkındaki metaforik algıları yorumlanmıştır. Katılımcılar tarafından doldurulan formların sadece 26 tanesinde geçerli metafor cümlesi olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra bu metaforlar incelenerek 5 temel kategoriye ayrılmıştır. Bu kategoriler “hayat kaynağı olarak müzik”, “duyguları ifade eden araç olarak müzik”, “tedavi ve şifa olarak müzik”, “bir bilim dalı olarak müzik” ve “birey (insan) olarak müzik” şeklinde isimlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, katılımcıların müziğe yönelik olumlu görüşlere sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılan katılımcılara göre müziğin hayatımızdan bir parça olmasının, duygularımızı ifade eden bir araç olmasının yanı sıra aynı zamanda bir bilim dalı, insanlara tedavi kaynağı, şifa veya bir birey (insan) olarak görüldüğü tespit edilmiştir. Katılımcıların en fazla metafor ürettikleri iki temel kategori müziğin hayat kaynağı olması ve duyguları ifade eden bir araç olmasıdır.