АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ МІЖНАРОДНИХ РЕЙТИНГОВИХ АГЕНТСТВ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - Uljana Grudzevuch; Zoryana Rudenko; Olena Sidelnyk (Економіка та суспільство, 2021)
Стаття присвячена актуальним питанням діяльності міжнародних рейтингових агентств в умовах фінансових та економічних криз. Прокласифіковано види рейтингів та прогнозів які встановлюють міжнародні рейтингові агентства Standard & Poor’s, Mood’s Investors Service, Fitch Ratings. Визначено сутність та систематизовано фактори на підставі яких встановлюють кредитний рейтинг країни (суверенний рейтинг) рейтингові агентства. Досліджено досвід діяльності міжнародних рейтингових агентств в умовах пандемії COVID-19 та основні тенденції встановлення ними суверенного та кредитних рейтингів емітентів за кордоном та в Україні. Проаналізовано зв’язок суверенного рейтингу та кредитного рейтингу емітентів, які працюють в Україні. Виділено основні переваги та проблеми рейтингування міжнародними рейтинговими агентствами у сучасних умовах.