Технологије производње агрегата рециклирањем бетона - Гордана Броћета; Мирјана Малешев; Властимир Радоњанин (AGG+, 2013)
Савремени трендови у градитељству, који подразумијевају очување природне средине у смислу правилног располагања природним ресурсима, намећу рециклажу експлоатисаних материјала као могућност одрживог рјешења. У раду су анализирани технолошки поступци и материјални ресурси процеса производње агрегата од отпадног бетона, као и адекватност њихове примјене према захтјевима у погледу квалитета производа. Према тренутном стању у привреди, показује се да конвенционални начини рециклирања бетона у мобилним или стационарним постројењима омогућавају добијање агрегата вишеструке функционалности – за израду подлога за путеве, насипа, разних врста испуна, али и за справљање нових бетонских мјешавина, док напредне технологије рециклирања, које омогућавају добијање агрегата квалитета еквивалентног природном, подразумијевају веће утрошке енергије, чиме се доводи у питање њихова еколошка и економска исплативост. Поред агрегата, наводи се и могућност примјене минералног праха, као продукта предметне технологије.