ویروس سیندبیس در ایران و کشورهای همجوار- یک مطالعه‌ی مرور سیستماتیک - حسن بخشی; سیده فاطمه شیرازی تبار; مهدیس خواجه محمدی; سیده مریم معلم; کوروش ارزمانی; امیرسجاد جعفری (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2022)
مقاله مروریمقدمه: یکی از پاتوژن‌های موجود در بین عوامل بیماری‌زای منتقله توسط ناقلین، ویروس سیندبیس (Sindbis virus) می‌باشد که به طور معمول توسط پشه‌های خانواده‌ی کولیسیده منتقل می‌شود. با توجه به اهمیت روزافزون ویروس‌های منتقله توسط ناقلین، مطالعه پراکنش و درصد شیوع آن‌ها در سالیان اخیر اهمیت بسیاری یافته است. در مطالعه‌ی مروری حاضر به شواهد پراکنش این ویروس در ایران و کشورهای همجوار و اهمیت آن پرداخته شده است.روش‌ها: در این بررسی، پایگاه‌های مختلف داده شامل Magiran، IranDoc، Civilica، SID، Web of Science، Scopus، Science Direct، Google Scholar و PubMed به دو زبان فارسی و انگلیسی بررسی شدند.یافته‌ها: نتایج این مرور سیستماتیک نشانگر شواهد حضور ویروس در ایران و 8 کشور همجوار آن می‌باشد. تجزیه تکاملی و هم ترازی توالی‌های ثبت شده‌ی منطقه در بانک جهانی ژن نشان ‌دهنده‌ی تشابه صددرصدی توالی‌های ثبت شده از ایران با تعدادی از توالی‌های ثبت شده از کشورهای ارمنستان و روسیه می‌باشد.نتیجه‌گیری: مرور مطالعات و توالی‌های بانک ژن نشان‌دهنده‌ی حضور این ویروس در ایران و دیگر کشورهای منطقه می‌باشد. تاکنون مطالعات کمی در مورد اپیدمیولوژی این ویروس در ایران و خاورمیانه صورت گرفته و بررسی‌های بیشتر در منطقه توصیه می‌گردد.