MENEDŻEROWIE W PROCESIE ZARZĄDZANIA RYZYKIEM - Mirosław Sołtysiak (Modern Management Review, 2014)
Ryzyko i związany z nim proces zarządzania ryzykiem stanowi obiekt badań przedsta-wicieli wielu dziedzin nauki. W dobie kryzysów niezwykle ważnym zagadnieniem jest łącz-ne wykorzystanie tego dorobku. Szczególnie należy położyć nacisk na połączenie ze sobą dorobek nauk ekonomicznych i nauk społecznych. Wynika to przede wszystkim z tego, że aspekty psychologiczne są nierozerwalnie związane z zagadnieniami ryzyka gospodarczego. Na skuteczność procesu zarządzania ryzykiem decydujący wpływ mają cztery podstawowe elementy: informacja, strategia, organizacja procesu oraz menedżerowie, którzy nim kierują. To właśnie cechy osobowościowe menedżerów w znacznym stopniu decydują o preferencji i percepcji ryzyka. Postawa menedżerów względem ryzyka musi uwzględniać, że z jednej strony nie każde podjęcie ryzyka jest szansą dla podmiotu, którym kierują, z drugiej zaś nie każde uniknięcie ryzyka pozwoli podmiotowi odnieść sukces. Natomiast ocena ryzyka po-winna mieć zawsze charakter obiektywny. Tak więc cechy psychologiczne menedżerów uczestniczących procesie zarządzania ryzykiem mają znaczący wpływ na kierunki działal-ności podmiotu gospodarczego, a umiejętne zarządzanie przez nich ryzykiem należy zali-czyć do podstawowych czynników determinujących sukces. W artykule zaprezentowano zagadnienia związane z problematyką ryzyka i procesu za-rządzania ryzykiem. Omówiono, czym jest ryzyko dla menedżerów. Przedstawiono podsta-wowe postawy oraz główne typy zachowań menedżerów względem ryzyka. Następnie scha-rakteryzowano miejsce menedżerów w procesie zarządzania ryzykiem oraz pełnione przez nich w tym procesie funkcje.