شناسایی جنبه‌های اجتماعی-فرهنگی زیست شبانه در شهر تهران - معصومه نیازخانی; زهرا نادعلی پور; ناصرالدین غراب (گردشگری فرهنگ, 2021)
چکیده: زیست شبانۀ شهری، اگرچه موضوعی است که مدت‌ها در بحث مدیریت شهری مطرح بوده و تحقیقات متعددی پیرامون آن صورت گرفته است، اما این مفهوم به تازگی و در سال‌های اخیر، توجه برنامه‌ریزان و پژوهشگران داخلی را به خود جلب کرده است. این موضوع در ایران، نیازمند جلب توجه محققان به انجام مطالعات عمیق و تحقیقات گسترده جهت آگاهی‌بخشی بیشتر در ارتباط با پدیدۀ زیست شبانۀ شهرها از منظر اثرگذاری بر جنبه‌های مختلف زندگی شهروندان است. لذا این پژوهش به دنبال شناسایی جنبه‌های اجتماعی- فرهنگی زیست شبانه در شهر تهران از دیدگاه ذی‌نفعان است. در این پژوهش از مصاحبه استفاده شده و جامعۀ تحقیق در قالب سه گروه شهروندان، کسبه و کارشناسان تقسیم‌بندی و مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته انجام شد. سپس با استفاده از روش تحلیل تفسیری، متنها مورد واکاوی و تحلیل قرار گرفت. در پایان، مقوله‌ها در ذیل متغیرهایی همچون بهره‌مندان، جنبه‌های مثبت و منفی، ویژگی‌ها، جاذبه‌ها و دافعه‌های فردی و اجتماعی آشکار شده و مورد تبیین قرار گرفتند. جنبه‌های مثبت و منفی شناسایی شده و آشکار شد که شهروندان و کسبه نسبت به پدیدۀ زیست شبانه جاذبه‌ها و دافعه‌هایی دارند اما در مجموع نسبت به آن خوش‌بین هستند. همچنین با توجه به ویژگی‌های جمعیت‌شناختی، گروه‌های مختلفی از شرکت‌کنندگان قابل شناسایی هستند.