بررسی دقت تشخیصی سونوگرافی داپلر رنگی در سندرم Carpal tunnel - Reza Jalli; Mahsa Akhavan; Mahsa Mohammadian (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2016)
مقدمه: سندرم Carpal tunnel (Carpal tunnel syndrome یا CTS)، شایع‌ترین نوروپاتی فشاری اندام فوقانی می‌باشد که در نتیجه‌ی تحت فشار قرار گرفتن عصب Median درون Carpal tunnel به علل مختلف ایجاد می‌شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی حساسیت (Sensitivity) و ویژگی (Specificity) سونوگرافی داپلر رنگی به عنوان یک روش تصویربرداری غیر تهاجمی در مقایسه با روش‌های الکترودیاگنوستیک (Electrodiagnostic testing یا EDT) در تشخیص این بیماری می‌باشد. روش‌ها: 84 بیمار که از نظر بالینی مشکوک به سندرم Carpal tunnel بودند و سابقه‌ی تروما و عمل جراحی مچ دست نداشتند، وارد مطالعه شدند و برای آن‌ها، روش‌های الکترودیاگنوستیک به عنوان روش استاندارد تشخیص و سونوگرافی داپلر رنگی انجام شد. سپس، نتایج با هم مقایسه و حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی این روش در تشخیص سندرم Carpal tunnel محاسبه گردید. یافته‌ها: حساسیت روش سونوگرافی داپلر رنگی در تشخیص سندرم Carpal tunnel، 73 و ویژگی آن 81 درصد به دست آمد. همچنین، حساسیت و ویژگی این روش، در گروه با تشخیص سندرم Carpal tunnel خفیف در روش الکترودیاگنوستیک، به ترتیب 55 و 81 درصد، در گروه با تشخیص سندرم Carpal tunnel متوسط، 71 و 81 درصد و در گروه با تشخیص سندرم Carpal tunnel شدید 83 و 81 درصد محاسبه شد. نتیجه‌گیری: با توجه به کافی بودن حساسیت و ویژگی سونوگرافی داپلر رنگی در مقایسه با الکترودیاگنوستیک، در تشخیص سندرم Carpal tunnel، این روش می‌تواند روشی مناسب و غیر تهاجمی برای تشخیص این بیماری باشد. همچنین، حساسیت و ویژگی این روش در موارد سندرم Carpal tunnel شدید، بیش از موارد متوسط و در هر دو حالت، بیشتر از موارد خفیف می‌باشد.