Composite Ag-La0.8Sr0.2MnO3-σ Cathode for Solid Oxide Fuel Cells - Mosiałek M.; Przybyła M.; Tatko M.; Nowak P.; Dudek M.; Zimowska M. (Archives of Metallurgy and Materials, 2013)
Na powierzchni elektrolitu stałego wytwarzano kompozytowe katody dla stałotlenkowych ogniw paliwowych zbudowane z metalicznego srebra rozproszonego w osnowie z La0.8Sr0,3MnO3-σ Osnowę o kontrolowanej porowatości otrzymywano przez prażenie mieszaniny proszku La0.8Sr0.2MnO3-σ z kulkami z tworzywa organicznego. Porowatą osnowę nasycano roztworem AgNCb i ponownie wyprażano. Tak otrzymane katody wykazywały wyższą przewodność elektryczną i niższą oporność akty- wacyjną w reakcji redukcji tlenu w porównaniu z katodami z czystej ceramiki.