Eiwitsuppletie tijdens langdurige krachttraining vergroot de spiermassatoename in fragiele ouderen - Michael Tieland; Lisette de Groot; Luc van Loon (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2013)
Sarcopenie Naarmate we ouder worden verliezen we langzaam spiermassa en spierkracht. Dit proces wordt sarcopenie genoemd. Het verhoogt het risico op verminderde mobiliteit en zelfredzaamheid en de kans op co-morbiditeit en mortaliteit. 1 De prevalentie van sarcopenie in Nederland is nog onduidelijk, maar met de toenemende vergrijzing zal de prevalentie sterk toenemen. De oorzaak van sarcopenie is multifactorieel en betreft onder andere een verminderde testosteron/oestrogeenspiegel, verhoogde inflammatoire status, lage fysieke activiteit en verminderde inname van voedingsstoffen. 1 Interventiestudies zijn belangrijk om de effectiviteit van behandelingsmogelijkheden te onderbouwen en daarmee sarcopenie terug te dringen. Dit is niet alleen belangrijk voor de ouderen zelf, maar ook voor maatschappij, gezien de toenemende gezondheidskosten.