Serum Adinopektin Düzeylerinin İskemik İnmedeki Rolü - Ahmet Kızıltunç; Dilcan Kotan; Hızır Ulvi; Recep Aygül; Vefa Yanmaz; Yalçın Yılıkoglu (Sakarya Tıp Dergisi, 2013)
Amaç: Ateroskleroz, iskemik inmede majör risk faktörlerindendir. Yağ dokudan üretilen, aterosklerozu gerileten adiponektinin; obezite, hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi gibi ateroskleroz risk faktörlerinin varlığında serum düzeylerinin azaldığı ortaya konulmuştur. Bu çalışmada iskemik inmeli hastalarda serum adiponektin değerlerini ve şuur düzeyi ile olan ilgisini incelemeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya inme sonrası ilk 24 saati içerisinde başvuran, 45 yaş üstü akut iskemik inmeli 17 hasta alındı ve benzer yaştaki 22 sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Hastaların ilk 24-48. saatlerinde alınan serum örneklerinde adiponektin düzeyleri ölçüldü ve bilinç düzeyleri Glaskow koma skoru ile değerlendirildi. Sonuçlar: Sağlıklı olgularda adiponektin düzeyi 17.16 ± 0.9 microg/mL iken iskemik inme grubunda 8.80 ± 0.7 microg/mL tespit edildi ve aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p