Onderzoek naar kwetsbaarheid bij ouderen: waar staan we 15 jaar na het Nationaal Programma Ouderenzorg? - Emiel O. Hoogendijk (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
In 2008 ging in Nederland het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) van start. Met een budget van meer dan 80 miljoen euro zijn tot 2016 ruim 200 onderzoeks- en implementatieprojecten uitgevoerd met als doel om de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. Het ging daarbij om een brede definitie van zorg, waaronder medische zorg, welzijn, langdurige zorg en mantelzorg. Het NPO werd gekenmerkt door een grote diversiteit aan projecten, verspreid over het hele land, waarbij de universitair medische centra (UMC’s) een coördinerende rol hadden. Dit resulteerde in een enorme boost voor het onderzoek rond het thema kwetsbaarheid, wat ook internationaal goed zichtbaar was: er verschenen tijdens het NPO diverse toonaangevende wetenschappelijke publicaties van Nederlandse onderzoekers.1 2 3 4 Deze publicaties liepen uiteen van prevalentiecijfers van kwetsbaarheid4 tot aan gegevens over de effectiviteit van interventies voor thuiswonende kwetsbare ouderen1. Nu, 15 jaar later, is het een goed moment om eens te bekijken hoeveel aandacht er nog is voor onderzoek naar kwetsbaarheid bij ouderen in Nederland. Wat is de huidige infrastructuur van kwetsbaarheidsonderzoek en welke kansen liggen er voor toekomstig onderzoek?