On the Critical Points of Vertical Vibration in a Railway Vehicle - Dumitriu Mădălina (Archive of Mechanical Engineering, 2014)
W artykule oceniono poziom drgan pionowych w nadwoziu pojazdu szynowego generowanych przez nierównosci toru i zbadano połozenie punktu krytycznego z punktu widzenia komfortu jazdy. Zagadnienie jest rozwazane na podstawie zarówno modelu ”nadwozia sztywnego”, jak modelu ”nadwozia elastycznego”, który wykorzystuje dwa pierwsze modele ugiecia nadwozia. Wyznaczono błedy modelu w funkcji predkosci jazdy, a wyniki obliczen dowodza, ze parametry komfortu jazdy pojazdu szynowego, oceniane na podstawie modelu ”nadwozia sztywnego”, sa zawyzone w porównaniu z tymi, jakie uzyskuje sie przy zastosowaniu modelu ”nadwozia elastycznego”, zwłaszcza dla srodkowej czesci nadwozia. Pokazano jednoczesnie, ze poprawna estymacja punktu krytycznego dla poziomu drgan wymaga modelowania drgan strukturalnych nadwozia pojazdu.