DUYGUSAL ZEKA VE DÜRTÜSEL SATIN ALMA DAVRANIŞI İLİŞKİSİ - Didar Büyüker İşler; Gaye Ati̇lla (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2013)
Bireylerin kişilik özelliklerinin farklı olması tüketicilerin satın alma davranışında birbirinden farklı olmasında etkindir. İnsan davranışını yönlendiren biyolojik ve psikolojik etmenler de sürece eklendiğinde satın alma davranışı pekçok faktörün bombardımanı altında gerçekleşmektedir denilebilir. Fiziksel ve işlevsel faydaların ötesinde “duygu” son yıllarda pek çok alanda olduğu gibi tüketici davranışları konusunda önem kazanmaya başlamıştır. Duyguya hitap etmeyen bir ürünün satın alınabilirliği şüphelidir. Bu yüzden ürün ile birey arasında duygusal bir bağ kurmak ürünün satılması için bir gerekliliktir. Bu çalışmanın amacı daha sık alış veriş yaptığı düşünülen 18-30 yaş arası gençlerin duygusal zekâ düzeylerinin dürtüsel satın alma eğilimlerine etkisini araştırmaktır. Araştırmada Wong ve Law’ın Duygusal Zekâ Ölçeği (WLEIS, 2002) ve dürtüsel satın alma eğilimlerinin belirlenmesi için Verplanken ve Herabadi (2001) tarafından geliştirilen Dürtüsel Satın Alma Eğilim Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma 289 genç tüketici üzerinde yapılmıştır. Bulgular gençlerin sahip olduğu duygusal zekâ düzeyinin dürtüsel satın alma davranışına etki ettiğini ve duygusal zekânın 2 alt boyutu ile dürtüsel satın alma eğilimi arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu ortaya koymuştur.