Co za jedni ci Szwedziska? – stereotypowe widzenie Szweda w polszczyźnie potocznej i w polskiej kulturze ludowej - Monika Łaszkiewicz (Adeptus, 2013)
Who are those Swedes? The stereotype vision of the Swedes in the Polish language and folk culture