Implicații penale ale statutului juridic al membrilor organului de conducere şi al persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul băncilor - Eremciuc Roman; Bivol Octavian (Revista Institutului Naţional de Justiţie, 2021)
În anumite cazuri operarea completărilor şi modificărilor legislative asupra Codului penal poate ridica incertitudini în partea ce se referă la aspectele de interpretare şi aplicare a normei penale. În acest sens, voinţa legiuitorului urmează să fie expusă într-o manieră care să corespundă criteriilor recunoscute de calitate a legii, şi anume: accesibilitate, previzibilitate şi claritate. Mai cu seamă, norma de drept penal trebuie să fie formulată cu suficientă precizie, astfel încât să permită persoanei să decidă asupra conduitei sale şi să prevadă, în mod rezonabil, în funcţie de circumstanţele cauzei, consecinţele acestei conduite. În acest articol, autorii şi-au propus scopul să interpreteze ultima teză a art. 123 alin. (2) din Codul penal, corespunzător – să stabilească dacă membrii organului de conducere şi persoanele care deţin funcţii-cheie în cadrul băncii pot CZU: 347.734:343.22 https://doi.org/10.52277/1857-2405.2021.4(59).04 fi considerate persoane autorizate sau învestite de stat să presteze, în numele acestuia, servicii publice sau să îndeplinească activităţi de interes public şi, implicit, dacă pot fi considerate persoane publice, în sensul art. 123 alin.(2) din Codul penal, de vreme ce, înainte de începerea exercitării responsabilităţilor, candidaturile acestor persoane trebuie să fie aprobate de Banca Naţională a Moldovei sau, totuşi, urmează a fi considerate persoane care gestionează o organizaţie comercială, în sensul art. 124 din Codul penal.