Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezlerindeki Öğrencilerin Staj Ve Meslek Hayatında Sahip Olması Gereken Sosyal Becerilerinin Öğretmen Ve İdareci Görüşlerine Göre Belirlenmesi - Esra Üstün; Yahya Çıkılı (Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 2019)
Bu araştırmanın amacı, özel eğitim mesleki eğitim merkezine devam eden öğrencilerin staj ve iş hayatında sahip lması gereken sosyal becerilerin öğretmen ve idareci görüşlerine göre belirlemektir. Araştırmada veriler nitel araştırma yntemlerinden kullanılan yaı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu 2017-2018 yılında Samsun ilinde özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinde çalışan 20 öğretmen ve 5 idareciden oluşmaktadır. Katılımcılarla belirlenen ilkeler doğrultusunda görüşmeler kayıt altına alınarak düzenlenmiş ve elde edilen verilerin dökümleri yapılmıştır. Verilerin toplanması, nitel araştırma yöntemlerinden olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi Nvivo programı ile yapılmıştır. Öğretmenler genellikle staj-iş ortamında öğrencilerin grupta iş bölümüne uyma, kıyafet temizliğine dikkat etme, yöneticilerinin verdiği yönergelere uyma, iş arkadaşlarıyla ve tanımadığı insanlarla iletişimi sürdürme ve sonlandırma, duygusal becerilerden olumlu-olumsuz duyguları ifade etme, övücü sözler söyleme, toplumsal kurallara uyma, serbest zamanlarında ilişkiyi gibi becerilere sahip olmaları gerektiği yönünde görüş bildirmişlerdir.