Precariedade laboral-pobreza en Galicia en tempos de crise - María Carmen Sánchez Sellero; Pedro Sánchez Sellero; María Montserrat Cruz González; Francisco Javier Sánchez Sellero (Revista Galega de Economía, 2013)
A precariedade laboral pode entenderse como falta de protección, inseguridade ou inestabilidade no traballo: novos e mulleres son algúns dos colectivos que sofren algún tipo de inestabilidade e/ou discriminación no emprego. A deterioración das condicións de traballo implica un incremento da pobreza. Así como en décadas anteriores a proporción de galegos que vivían baixo o limiar da pobreza se reducira, a partir do ano 2008 estas porcentaxes non fan máis que incrementarse. A situación do ano 2012 empeora a de anos anteriores. Estudamos os ingresos obtidos da Enquisa de condicións de vida das familias (ECV) do Instituto Galego de Estatística (IGE). Ingresos é a variable segundo a cal se establece o concepto de pobreza. No período 2007-2010 analizamos a intensidade dos ingresos regulares por idades. A partir dunha análise de correspondencias constátase a asociación entre os novos de “18-24 anos” e a categoría “ningún día de ingresos regulares”; neste modelo, as cifras de inercia increméntanse nos últimos anos. Este feito é un indicador de que, en crise económica, os ingresos é unha das variables económicas que ten unha afectación inmediata, con maior virulencia nos colectivos máis vulnerables.