УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ НАДАННЯ АРІ, PNR-ДАНИХ У ПУНКТАХ ПРОПУСКУ ДЛЯ ПОВІТРЯНОГО СПОЛУЧЕННЯ - Артем ЧОРНИЙ; Максим ТОКАРЧУК (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки, 2024)
Статтю присвячено теоретичному аналізу змін в законодавстві України з питань надання попередньої інформації про осіб, які перетинають державний кордон у пунктах пропуску для повітряного сполучення, що мали місце протягом 2011–2023 років. Висвітлено зміни та доповнення, які були внесені відповідно до директив Європейського Парламенту в Повітряний кодекс України, Закон України «Про державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації» (зобов’язання надавати стандартне повідомлення без цифрового підпису щодо пасажирів міжнародних авіарейсів з використанням захищеного каналу зв’язку «SITA»). Акцентовано на розробленні проєкту Закону України «Про використання попередніх даних реєстрації особи у боротьбі з транскордонною злочинністю», відповідно до якого пропонується створити Національний центр попередніх даних (далі – НЦПД), функції якого буде виконувати окремий структурний підрозділ Державної прикордонної служби України (далі – ДПСУ). Зазначено, що Україна здобула певний досвід щодо надання авіаперевізниками попередньої інформації про пасажирів під час проведення фінальної частини ЄВРО-2012 (авторами статті зроблено порівняльний аналіз варіантів організації прикордонного контролю у пунктах пропуску для повітряного сполучення). Указано, що за ініціативою Служби безпеки України (далі – СБУ) було створено міжвідомчу робочу групу, за результатами роботи якої було активізовано міжвідомчий діалог щодо визначення Державної стратегії в Україні з питань отримання, передавання, використання та захисту завчасної інформації про особу (Advance Passenger Information (далі – API-дані) та попереднього запису імен пасажирів (Passenger Name Record (далі – PNR-дані). З огляду на міжнародну практику авторами визначено індикатори попередніх даних реєстрації особи, зазначено зобов’язання авіаперевізників щодо надання попередніх даних, запропоновано три формати відповідальності авіаперевізників за неякісне (несвоєчасне) надання інформації.