QSAR-аналіз впливу іонів металів на активність пептидази Вacillus thuringiensis var. israelensis IMV B-7465 - Anatoly Artemenko; Svetlana Dekina; Irina Romanovska; Victor Kuz'min (Innovative Biosystems and Bioengineering, 2021)
Проблематика. Каталітична активність ензимів, що є їх найважливішою характеристикою, може суттєво змінюватися під впливом ефекторів, наприклад іонів металів, і є предметом спеціальних досліджень, що важливі для біохімії, біотехнології, медицини та інших галузей науки. Зазвичай активність ензимів за наявності металів оцінюють за зміною швидкості ферментативної реакції. Однак проведення подібних експериментальних досліджень, особливо для нових ензимів, як у випадку з пептидазою Вacillus thuringiensis var. israelensis IMV B-7465, потребує значних ресурсів і розгорнутих кінетичних досліджень. Тому доцільним є застосування методів комп’ютерної хімії, базовою задачею якої є пошук залежності “структура–властивість”, для побудови моделі, що матиме змогу з високою вірогідністю оцінити вплив іонів металів на активність пептидази.