ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВІДТВОРЕННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ПІДПРИЄМСТВ ТРАНСПОРТНОЇ ГАЛУЗІ - Наталія Сафонік; Владислав Ватащук (Економіка та суспільство, 2023)
У статті проаналізовано особливості підвищення ефективності відтворення та використання основних засобів підприємств. Визначено ключові характеристики основних засобів відповідно до міжнародних та національних стандартів. Досліджено класифікацію основних засобів за рядом ознак, що дозволяє оптимізувати їхню структуру та забезпечити ефективне їх використання. Запропоновано доповнити класифікацією основних засобів за ознакою інноваційності, яка базується на рівні технологічного розвитку та ступені впровадження новацій у засоби виробництва. Проаналізовано сучасний стан автомобілебудування в Україні. Оцінено ефективність використання основних засобів ПрАТ «Єврокар» за 2020-2022 рр. Визначено ряд факторів, які впливають на ефективність відтворення та використання основних засобів. Обґрунтовано шляхи поліпшення використання основних засобів підприємства. Визначено особливості формування стратегії управління основними засобами.