Yüksek gerilim hattına yakın evlerde elektromanyetik alan düzeyleri ve semptom varlığı - Cavit YAVUZ; M. Müsenna ARSLANYILMAZ; Songül A. VAİZOĞLU; Can KESKİN; Ramazan ÖNGÖRE; Çağatay GÜLER (Cukurova Medical Journal, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı yüksek gerilim hattı yakınında bulunan evlerde elektromanyetik alan düzeylerinin ve bu evlerde yaşayanlarda bazı semptomların varlığının belirlenmesidir.  Gereç ve Yöntem: Bu amaçla bu tanımlayıcı çalışmada Ankara’da, yakınında yüksek gerilim hattı bulunan 74 evde ve evin bulunduğu binanın çevresinde elektromanyetik alan ölçümü yapılmış ve bu evlerde yaşayan 18 yaş üstü 141 kişiye sağlık durumlarının ve semptomların değerlendirildiği bir anket uygulanmıştır. Bulgular: Evlerde elektromanyetik alan ortalaması 2,18 ±1,25 mG olarak saptanmıştır, %41,9’u 1-3. kattadır. Evlerin balkonları elektromanyetik alan ortalamalarının en fazla olduğu alanlar olmuştur. Katılımcıların %50,4’ü erkek, %%66,4’ü 50 yaş üstündeydi.  Evlerdeki elektromanyetik alan düzeyi ile yüksek gerilim hattına uzaklık arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif bir korelasyon belirlenmiştir. Sorgulanan semptom sıklığı ve toplam semptom sayısı ile evde ölçülen elektromanyetik alan düzeyleri arsında anlamlı farklılık bulunamadı. Sonuç: Elektromanyetik alanlar sağlıkla ilgili çeşitli endişelere neden olmaktadır. Bu alanda sağlık etkileri ile ilgili çalışmalar artırılmalıdır. Bu tanımlayıcı çalışmanın sonuçları farklı değerlendirme yaklaşımlarının ortaya konulmasının yararlı olacağını göstermektedir.