نقش رویکردهای شناختی در مقابله با استرس در داوران فوتبال - بهزاد ایزدی; فرهاد ابراهیمی; عابد محمودیان (مطالعات روان‌شناسی ورزشی, 2019)
هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش رویکردهای شناختی در مقابله با استرس در داوران فوتبال بود و با روش توصیفی – همبستگی انجام شد. جامعۀ آماری شامل کلیۀ 2900 داور فعال در کانال تلگرامی رسمی آکادمی داوران فوتبال ایران بودند که به‌صورت تصادفی تعداد 251 نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. برای دستیابی به اهداف پژوهش از پرسش‌نامه منابع استرس داوران و رویکردهای شناختی، و در تبیین ارتباط بین متغیرهای پژوهش از مدل معادلات ساختاری استفاده گردید. یافته‌ها نشان داد رویکرد شناختی بر استرس داوران تأثیر منفی و معناداری دارد. همچنین ابعاد رویکرد شناختی (رویکرد مثبت، رویکرد رفتاری و رویکرد منفی) به ترتیب بیشترین تأثرگذاری منفی را بر استرس در داوران فوتبال داشتند. بر این اساس مسئولین می‌بایست در ارائه راهکارها و برنامه‌های خود برای مهار، کاهش و مدیریت استرس داوران رشتۀ فوتبال روی مباحث و محتوای رویکردهای شناختی و ابعاد آن در قالب، کارگاه‌ها، کلاس‌های توجیهی، دوره‌های آموزشی متمرکز نمایند تا موجب افزایش سطح آمادگی داوران رشتۀ فوتبال برای مقابله با استرس شوند.