De 'koele synthese' voltooid en verantwoord - J.A. Bornewasser (BMGN: Low Countries Historical Review, 1989)
E.H. Kossmann, De Lage Landen 1780-1980. Twee eeuwen Nederland en België, I, 1780-1914, II, 1914-1980