Tedarikçi seçimi için TOPSIS tabanlı ikizkenar yamuk tip-2 bulanık çok kriterli karar verme metodu: Tekstil sektöründe bir uygulama - Berk Ayvaz; Ali Osman Kuşakcı (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2017)
Tedarikçi değerlendirme ve seçimi, nitel ve nicel çok sayıda faktörün değerlendirilmesini gerektiren karmaşık birçok kriterli karar verme problemi olarak görülmektedir. Gerçek hayatta, belirsizlikler ve muğlaklık bir karar verme sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bulanık küme teorisi, belirsizlik durumunda karar vermemize imkân sağlayan metotlardan bir tanesidir. Bu çalışmada, ikizkenar yamuk tip 2 bulanık TOPSIS yöntemi kısaca tanıtılmıştır. Tanıtılan yöntem, Türkiye’de bir tekstil firmasının tedarikçi seçimi problemine uygulanmıştır. Ayrıca, tip 2 bulanık TOPSIS yönteminin sonuçlarını desteklemek için aynı problem tip 1 bulanık TOPSIS ile de çözülmüştür. Duyarlılık analizi yapılarak önerilen çözümler farklı senaryolar altında incelenmiştir. Duyarlılık analizi sonuçlarına göre tip 2 bulanık TOPSIS daha efektif ve uygun çözümler üretmektedir.