ВИКОРИСТАННЯ ЛІТЕРАТУРИ NON-FІCTION У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ - Світлана ШУМОВЕЦЬКА (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: педагогічні науки, 2023)
У статті розкрито особливості використання літератури non-fіction у системі професійної підготовки майбутніх офіцерів-прикордонників. Запропоновано під час викладання з навчальної дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням» теми «Управлінське спілкування» ознайомлювати майбутніх офіцерів-прикордонників з практикою і досвідом управлінського впливу та комунікації, висвітлених у творах А. Зелінського, В. Макрейвена, Д. Віллінка та Л. Бебіна, Д. Марке, С. Сінека та ін. Це дозволить переосмислити систему лідерства в Державній прикордонній службі України, поступово відмовившись від менталітету, що передбачає насамперед контроль та покарання винних. Досвід провідних військових фахівців засвідчує, що це потрібно замінити делегуванням, мотивацією та винагородою. Приклади зі службової діяльності військових та відомих бізнесових діячів дають можливість учити майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України стратегій і тактик управлінського впливу, найбільш ефективних шляхів налагодження управлінської комунікації. Охарактеризовано інтерактивні методи, побудовані на основі діалогу, зокрема евристичні бесіди, дискусії, проблемні завдання, колективне вирішення творчих завдань, кейс-метод, обговорення відеозаписів тощо, за допомогою яких можна вивчати літературу non-fіction. Це необхідно для формування масштабності мислення майбутніх фахівців, здатності до прогнозування, уміння комунікувати, розв’язувати складні спеціалізовані завдання та практичні проблеми, які характеризуються комплексністю і невизначеністю умов. Вивчення досвіду відомих військових діячів допоможе курсантам розуміти сенс професійної діяльності, пізнати норми регулювання спільної праці та управлінського впливу. Особливе значення має потенціал літератури non-fіction в аспекті формуванняздатності ставити питання, шукати і знаходити сенс життя, діяльності та відносин. Подібний підбір літератури про лідерство і управлінську комунікацію сприяє формуванню у майбутніх офіцерів-прикордонників необхідних інтелектуальних якостей, відповідального ставлення до світу, здатності оцінювати проблеми внутрішньоорганізаційної та міжособистісної комунікації, працювати з інформацією, приймати ефективні й виважені управлінські рішення, застосовувати необхідні комунікативні засоби управлінського впливу. Неоціненним є значення літератури non-fіction для підвищення мотивації офіцерів до вивчення специфіки управлінського впливу й комунікації, розширення сфери їхніх інтелектуальних зацікавлень як військової інтелектуальної еліти України.