(Ne)poznati skladatelj Marcel Tyberg (1893-1944) - Diana Grgurić; Sanja Simper (Arti Musices, 2019)
U radu se istražuje život i djelovanje Marcela Tyberga (1893-1944), austrijskog skladatelja, orguljaša i glazbenog pedagoga stradalog u holokaustu, koji od 1910. do 1944. živi u Opatiji i Rijeci. Također je iskazano zanimanje za roditelje, majku Wandu Tyberg, pijanisticu, i oca Marcela Tyberga, violinista, koji su se isticali u glazbenom životu Rijeke i Opatije. Rezultati istraživanja koje se temelji na dosad neobrađenoj izvornoj arhivskoj građi i novinskom tisku u Državnom arhivu u Rijeci te objavljenim i neobjavljenim stručnim prilozima o ovoj temi rasvjetljuju djelovanje Marcela Tyberga u kontekstu povijesno-političkih okolnosti proizišlih slijedom državnopravnih i upravnih mijena u ovome dijelu zapadne Hrvatske u prvoj polovini 20. stoljeća. Pritom se pobijaju netočni podatci i otvaraju nove teme istraživanja u rekonstruiranju skladateljeve biografije. Ovdje se ponajprije misli na temu fašističkih protužidovskih progona 1938-1943, za vrijeme kojih počinje skladateljeva tragična sudbina.