تغییرات نرخ تنفس و اسیدهای چرب غشاهای سلولی در شفیره های سفیدة بزرگ کلم، (Pieris brassicae (Lepidoptera: Pieridae در طول زمستان - مریم عطاپور (نامه انجمن حشره‌شناسی ایران, 2018)
غشاهای سلولی در برابر دماهای پایین بسیار حساس بوده و به منظور جلوگیری از این صدمه دچار تغییرات و سازگاریهایی میشوند. یکی از رایج ترین تغییرات، افزایش نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع به اشباع در فسفولیپیدها است که سبب افزایش سیالیت غشاء در دماهای پایین میشود. در مطالعه حاضر، شفیرههای زمستانگذران سفیده بزرگ کلم، Pieris brassicae  در جریان ماههای آبان تا فروردین جمعآوری شد. به منظور بررسی رکود متابولیسم، گازهای تنفسی (O2 و CO2) و نرخ تنفس (‍CO2/O2) در آنها با دستگاه GC اندازهگیری شد. پس از استخراج چربی کل، فسفولیپیدها با روش SPE  از سایر چربیها جدا شده و اسیدهای چرب و تغییرات آنها با GC بررسی شد. نرخ تنفس با کاهش 30 درصدی از 9/0 در آبان به 6/0 در بهمن و اسفند کاهش یافت که نشان میدهد متابولیسم در این دو ماه به کمترین حد رسیده و حشره در عمق دیاپوز به سر میبرد. دو اسید چرب 16 کربنه و چهار اسید چرب 18 کربنه در غشاهای سلولی این آفت شناسایی شد. طی ماههای زمستان بیشترین کاهش در دو اسید چرب اشباع C16:0 و C18:0 و بیشترین افزایش در اسید چرب C16:1 مشاهده شد. به طور کلی نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع به اشباع طی ماه‌های زمستان حدود 40 درصد افزایش داشت. نتایج نشان داد، علیرغم کاهش سطح متابولیسم بدن، در راستای افزایش تحمل به دماهای پایین، تغییر و تبدیلات پویایی در غشاهای سلولی به وقوع پیوسته تا امکان تطابق حشره با شرایط سخت زمستان را فراهم نماید.