Сучасний стан законодавства України про соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей - V.M. Tsyhanok (Аналітично-порівняльне правознавство, 2023)
У статті досліджено сучасний стан законодавства України про соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей. Зазначено, що на сьогоднішній день в Україні склалася система нормативно-правових актів різної юридичної сили, які регулюють питання соціального та правового захисту військовослужбовців, їх конституційних прав і свобод, гарантій щодо їх реалізації. Водночас незважаючи на те, що законодавство у цій царині постійно розвивається та вдосконалюється багато ще питань потребують вирішення. Оскільки значна кількість нормативно-правових актів не завжди свідчить про забезпечення цілісного й комплексного соціального захисту. Зокрема, зроблено висновок про несистемність і розпорошеність норм, які визначають конкретні види соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей. Тобто немає єдиного підходу до правового регулювання соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей, бракує єдиного законодавчого акту, відповідно до якого було б визначено консолідовані та взаємоузгоджені стандарти і принципи побудови всієї структури соціального забезпечення у досліджуваній сфері. Тому існуюча система соціального захисту потребує докорінної реорганізації. Зокрема, необхідно створити чітку систему гарантій соціального (матеріального) забезпечення військовослужбовців та членів їхніх сімей, забезпечити їх дотримання та виконання з боку держави, стимулювати тим самим громадян до військової служби. Зазначено, що важливим напрямком державної політики, який має стати центром уваги в період війни і після її закінчення повинно бути соціальне забезпечення військовослужбовців та їхніх родин, а також підвищення статусу військовослужбовців у державі. Оскільки сьогодні немає в Україні більш важливого завдання, ніж захист і забезпечення прав військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, котрі боронять наші кордони, суверенітет і цілісність нашої держави, які своєю мужньою боротьбою здійснюють ефективний захист Української держави та Українського народу. Водночас зазначено, що не дивлячись на обмежені економічні можливості держава все ж таки намагається надавати належний соціальний захист військовослужбовцям та їх рідним, здійснює виплату грошового забезпечення та винагород, забезпечує медичне лікування та реабілітацію. Також звернуто увагу, що нормативно-правове врегулювання питань забезпечення соціального захисту військовослужбовців і членів їхніх сімей має наближатися до міжнародних стандартів, зокрема країн-членів НАТО.