LES BIJOUX ANTIQUES ET LES ATELIERS COMME SOURCE D’INSPIRATION POUR LA JOAILLERIE CONTEMPORAINE DE LA MOLDAVIE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Umanistice, 2009)
Din motivul că interesul cercetătorilor din domeniul istoriei şi studiul artelor faţă de arta autohtonă a bijuteriilor este în continuă creştere, am considerat utilă analiza orfevrăriei antice ca sursă semnificativă pentru designerii contemporani la capitolul modele noi de bijuterii, ateliere, tehnici şi tehnologii de lucru. Bijutierii uzitează de formele antice ale podoabelor, de semnificaţia lor simbolică, evocând funcţia lor de înfrumuseţare, magico-religioasă şi social-economică. Modelul atelierului şi buticului este preluat cu succes de industria contemporană, în condiţiile tranziţiei la economia de piaţă sau a crizelor economice, atelierele mici şi medii, unificate cu un salon de comercializare a bijuteriilor, sunt mult mai viabile decât un atelier sau o întreprindere de proporţii.