АНАЛІЗ ЧУТЛИВОСТІ ДО АНТИБІОТИКІВ МІКРОБІОТИ ШКІРИ ЗДОРОВИХ СОБАК ТА ЗА ПІОДЕРМІЇ - В. В. Строїч; Ю. В. Горюк (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, 2023)
Поверхнева піодермія собак – це шкірна інфекція спричинена такими бактеріями, як S. pseudintermedius, S. schleiferi, S. epidermidis, Escherichia coli та видами родів Pseudomonas і Proteus. Хоча вважається, що піодермія у собак виникає, як вторинний симптом і є проявом основної хвороби, разом з тим під час лікування даного гнійно-запального процесу застосовують антибіотики системної дії. Метою даного дослідження було порівняти чутливість до антибіотиків у бактерій виділених з шкіри здорових собак та основних збудників, які виділяються за піодермії. Визначення чутливості виділених бактерій до антимікробних препаратів проводили методом дифузії в агар з використання комерційних дисків відповідно до стандарту CLSI. Використовували диски з наступними антибіотиками: амоксициклін з клавулановою кислотою (20+10 мкг), цефквіном (25 мг), цефтриаксон (30 мкг), цефалексин (30 мкг), марбофлоксацин (5 мкг), тілозин (50 мкг), тетрациклін (30 мкг). Встановлено, що основні види мікробіоценозу шкіри здорових собак S. pseudintermedius, S. epidermidis та S. saprophyticus були високочутливими до беталактамного антибіотику пеніцилінового ряду амоксициліну з клавулановою кислотою, цефалоспоринових антибіотиків I−IY покоління (цефалексину, цефтріаксону й цефквіному) та фторхінолонового антибіотику марбофлоксацину, так як чутливість бактерій становила від 82,3 до 100%. За піодермії собак, яка реєструвалася повторно, виявляли стійкіші до антибіотиків стафілококи, кишкову й синьогнійну палички. Чутливість S. pseudintermedius до амоксициліну з клавулановою кислотою була 58,0%, до цефалоспоринових антибіотиків й марбофлоксацину в діапазоні 64,5–74,2%. Аналогічну тенденцію відмічали при визначені чутливості у E.coli й P.aeruginosa, винятком були лише антибіотики тілозин й тетрациклін до яких були чутливими 30−40% даних культур. Отже, застосування мікробіологічних посів з ізоляцією збудників та визначення антимікробної чутливості є однією з умов зменшення розповсюдження резистентних мікроорганізмів та ефективного лікування. До того ж пошук нових високоефективних та безпечних методів лікування інфікованих вогнищ є альтернативою за піодермії собак.