Оптимізація способів одержання 4-((5-децилтіо)-4-метил-4н-1,2,4-триазол-3-іл)метил) морфоліну - І. В. Бушуєва; М. В. Оглобліна; О. П. Шматенко; В. П. Мартинишин; В. М. Гунчак; В. В. Парченко (Український журнал військової медицини, 2023)
Вступ. При цілеспрямованому синтезі нових молекул в їх структури досить часто включають фрагмент 1,2,4-триазолу. Його невеликі розміри, достатня розчинність, висока реакційна здатність та незначна токсичність позитивно впливають на властивості нових сполук, фрагментом яких є 1,2,4-триазол. 1,2,4-Триазол входить до складу структур відомих противірусних (рибавірин), протигрибкових (флуконазол), снодійних (триазолам) препаратів тощо. Відомо, що 4-((5-(децилтіо)-4-метил-4Н-1,2,4-триазол-3-іл)-метил)морфолін є активним фармацевтичним інгредієнтом (АФІ) ветеринарного препарату «Ветмікодерм», зареєстрованого в Україні у 2022 році. Препарат виявився ефективним засобом для лікування дерматологічних захворювань різної етіології у домашніх тварин.