Spory między dostawcami usług płatniczych a użytkownikami dotyczące transakcji płatniczych w świetle najnowszego orzecznictwa polskich sądów powszechnych - Bartosz Wyżykowski (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2022)
Naturalną konsekwencją coraz powszechniejszego wykorzystywania nowoczesnych form płatności jest rozwój przestępczości w tym obszarze. W rezultacie coraz bardziej doniosłą – zarówno prawnie, jak i społecznie – jest problematyka rozkładu ryzyka i odpowiedzialności z tytułu nieautoryzowanych transakcji płatniczych. W artykule dokonano przeglądu wybranych prawomocnych orzeczeń polskich sądów powszechnych w sprawach, których przedmiotem sporu były transakcje płatnicze.