ПОШИРЕННЯ НЕКРОБАКТЕРІОЗУ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ В ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ РЕГІОНІ - Т. М. Супрович; Р. В. Колінчук; Т. М. Карчевська (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, 2023)
Некробактеріоз великої рогатої худоби – захворювання, яке зумовлює істотні економічні збитки в молочному скотарстві. Встановлено, що поширення даного захворювання відбувається саме у великих господарствах, де утримуються високопродуктивні тварини. У роботі розглянуто розповсюдження фузобактерій у господарствах Хмельницької області та особливості лабораторної діагностики збудника. Для бактеріологічного дослідження відбирали при житті біологічний матеріал – зіскрібки з місць ураження на межі здорової та некротизованої тканин. Ідентифікацію культур проводили на підставі морфологічних, тінкторіальних, культуральних і біологічних властивостей, оцінених за загальноприйнятими бактеріологічними методиками, а також користуючись визначником Берджі. Некробактеріоз у господарствах клінічно проявлявся переважно у дійних корів, у телят спостерігалися поодинокі випадки. Встановлено, що найбільший відсоток хворих корів від усього дійного стада спостерігався на другій лактації. Некробактеріоз дистальних відділів кінцівок, як правило, ускладнювався гнійно-гнильною мікрофлорою. Fusobacterium necrophorum виділявся завжди в асоціаціях з іншими бактеріями – клостридіями, ешерихіями, золотистим стафілококом та іншими умовно патогенними мікроорганізмами. Fusobacterium necrophorum погано ідентифікувався на основі морфолого-біохімічних властивостей, проте біологічна проба на крілях давала постійно позитивний результат. За наявності в патологічному матеріалі або в досліджуваній культурі F. necrophorum у кріля на місці зараження через 3–4 дні розвивався некроз.