تحلیل تجربی اثر نابرابری درآمد بر مخارج عمومی استان‌ها در چارچوب مدل رأی‌دهنده میانه - مجید مداح; فوزیه جیحون تبار (سیاست‌گذاری اقتصادی, 2022)
نابرابری درآمد و نقش سیاست‌های بازتوزیع از موضوعات اصلی در مباحث اقتصادی و سیاسی است. در ادبیات اقتصاد بخش عمومی وضعیت توزیع درآمد به عنوان یکی از عوامل مؤثر بر تغییر هزینه‌های دولت معرفی می‌شود. طبق مدل رأی‌دهنده میانه، دولت جهت تأمین مطالبات اکثر شهروندان تقاضای رأی‌دهنده میانه را مبنای عرضه کالاها و خدمات عمومی قرار می‌دهد. در این چارچوب، مدل سیاسی رشد دولت اثر مستقیم نابرابری درآمدی بر هزینه‌های دولت را مورد تأکید قرار می‌دهد. این پژوهش اثر نابرابری درآمد بر مخارج عمومی در سطح استان‌های کشور در چارچوب مدل رأی‌دهنده میانه را در دوره‌ی زمانی 1397-1385 مورد بررسی و تحلیل تجربی قرار می‌دهد. نتایج حاصل از تخمین پانل پویا با به‌کارگیری روش گشتاورهای تعمیم‌یافته (GMM) نشان می‌دهد افزایش نابرابری درآمدی موجب گسترش مخارج دولت‌ در استان‌های کشور می‌شود. همچنین وقفه مخارج استانی، تولید ناخالص استان و گرانت‌های بین‌دولتی (از دولت مرکزی به استانی) دارای اثر مثبت و معنی‌دار بر مخارج عمومی در سطح استان‌های کشور هستند.