Nemecká polícia v Čechách 1939-1945 - Eduard Kačík (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1997)
Doteraz chýba v právnohistorickej literatúre celistvejší obraz o bezpečnostných zložkách v Česku v rokoch 1939-1945. Na rozdiel od pomníchovského slovenského štátu, kde boli bezpečnostné zložky samostatné na území protektorátu bezpečnostnú správu priamo riadili a vykonávali zložky nacistického bezpečnostného aparátu priamo napojené na tretiu ríšu. Štruktúra bola zhodná. Policajné úrady, které zastávali všeobecné policajné úlohy boli tvorené z poriadkovej, bezpečnostnej a správnej polície. Najdoležitejšie v protektoráte úplne zastúpené boli poriadková polícia (Ordnugspolizei) a bezpecnostna polícia (Siecherheits polizei). Poriadková polícia sa delila na ochrannú políciu (Schutzpolizei), četníctvo (Gendarmérie), obecnú výkonnú políciu (Gemeindvollzuckspolizei)a požiarnú ochrannú políciu (Feuerschutz polizei). Bespečnostnú políciu tvorila štátna tajná polícia (Geheimestaatspolizei) spolu s bezpečnostnou službou (Siecherheits dienst) a kriminálna polícia (Kriminalpolizei). Najviac známe a obavane bolo Gestapo, ktore mohlo ako preventívne opatrenie nariadiť ochrannú vazbu (Schutzhaft). Išlo teoreticky o uväznenie na dobu neurčitú. Prakticky to znamenalo zatknutie, výsluch a deportácia do koncentračného tábora.